API er en strategi

Published on Sun Jul 22 2018

Et API er en strategi. Det er ikke noget man lige klasker på sit produkt, så man kan checke den sidste feature af og være færdig.

Alle laver Software as a Service – alt er online, og det er som udgangspunkt godt!

Der er mange fordele ved at levere SaaS, men blandt de største skal nævnes evnen til at levere opdateringer uden at brugere skal gøre noget aktivt. Brugere gider ikke opdateringer, og de gider specielt ikke hvis det kræver genstart (Windows 10 ordner derfor nu det hele automatisk).

Med en øget evne til at opdatere software er der kommet et øget fokus på tilføjelse af features – det er også helt naturligt. Softwaren kan opdateres oftere, derfor bliver den opdateret oftere og derfor kan der komme nye features (og derefter rettelser til disse) noget oftere.

Nu hvor al software bliver samlet “i skyen” sker der også en stigende integration mellem forskellige stykker software. Og det er her API’erne kommer ind i billedet. Et API gør det muligt at interagere med en service, uden menneskelig indblanding – det bliver muligt for programmer og services at tale sammen og bruge hinanden, og på den måde tilbyde brugerne nye features der kan ligge langt fra et produkts oprindelige anvendelsesområde.

Kort fortalt er det vigtigt at gøre det klart hvorfor et produkt skal have et API, og hvad man tænker det skal bruges til. Det er i princippet det samme som de øvrige features, men fordi et API tilbyder en grundlæggende adgang til al data (afhængig af hvordan det designes, naturligvis) og manipulering af dette, ser jeg det som en strategisk beslutning. Når man giver denne adgang giver man som nævnt mulighed for at der bygges nye produkter oven på, eller produkter der bruger API’et så det bliver en supplerende komponent, eller måske ligefrem nøglekomponent, i dette.

Når man har stillet et API til rådighed er det langt fra tilrådeligt at fjerne det igen. Det ville i mange tilfælde være katastrofalt. Det samme gælder grundlæggende ændringer i API’ets virkemåde eller datainput/-output. Den afhængighed der som skabes med et API har det med at være forretningskritisk for brugerne, om de er faktiske personer eller andre systemer. Det er netop derfor et API adskiller sig fra de øvrige features man implementerer!